Bingo & schack – spel som ger hjärngympa

Schack är ett av världens äldsta spel, och anses av många vara det ultimata strategispelet. Variationen av möjliga drag är oändlig, och det är den spelare som har den skarpaste hjärnan och mest strategiskt tänkande som vinner. Schackspelet används därför ofta metaforiskt för krigsstrategier. Även i filmvärlden erbjuder schack ett tacksamt bildspråk. Tänk till exempel på den välkända scenen i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet, där riddaren Antonius Block, med sitt liv som insats, spelar schack med döden!

BingoEn annan klassisk hjärngympa är bingo. Spelet innehåller förvisso ett större mått av tur än schack, men är inte desto mindre stimulerande för tankeverksamheten. Bingo har på senare år vuxit till något av en folksport. Bilbingo lockar semesterfirare på somrarna och bingospel på nätet har blivit jättestort. Det finns numera en uppsjö av möjligheter att spela bingo på nätet – allt ifrån de största bettingsajterna som Betsafe och Mr Green till mindre aktörer som är specialinriktade på just bingospel, som Bertil och Maria Bingo.

Det moderna bingospelet är en relativt ny uppfinning. Till Sverige kom det först 1961, då Gunnarstorps IF lanserade det första partiet. Då hade det funnits i USA sedan 1920-talet och där hade spelet blivit populärt på kringresande tivolin. Men olika former av bingoliknande spel, som syftar till att vara först med att få en full linje eller bricka, har funnits sedan åtminstone 1500-talet.

Bingo har under en tid, troligen just tack vare den hjärnstimulans det innebär att hålla koll på ett stort antal siffror, haft rykte som ”pensionärssport” – något man ägnade sig åt på äldreboenden. Men så är det inte längre. Idag spelar människor i alla åldrar bingo, eftersom det är ett roligt och snabbt spel där man dessutom har chans att vinna pengar eller andra priser!