Hur schack påverkar andra spel

766904-chess

Schack är ett uråldrigt spel som spelas än idag. Världsmästarna är så duktiga att det krävs en superdator för att slå dem.

Att lära sig schack öppnar ens ögon och får en att se hur många andra spel som faktiskt är influerade av det. Och du kan också ha nytta av schackkunskaper i ditt spelande och vardagliga liv.

Deep Blue var en gigantisk dator programmerad att spela schack. I en sexspelsmatch mot världsmästaren Garry Kasparov 1996 vann datorn i första rundan. Men Kasparov gav tillbaka och vann tre. De andra två slutade oavgjort. Det bevisar vilken tankekraft och strategisinne som krävs för att bli schackspelare på elitnivå.

Schack påverkar inte bara genom sin strategi

Den första influensen vi kan nämna är utseendemässigt. Schack har blivit ikoniskt och härmas överallt. Det schackrutiga golvet är bara en liten sak som vi kan koppla ihop med spelet. Sedan finns det även spel som använder schackpjäser för att göra ett visuellt och utmanade spel.

Det har till och med påverkat casinovärlden. Slotspelet Queen of Thrones består av 40 rutor som roterar som hjul, där varje ruta fylls av en schackpjäs. En del tillhör motståndaren, eller rättare sagt datorn, medan de andra är dina. Genom att få rätt kombinationer och antal av dina egna pjäser, vinner du spelet. Får man spelets bästa pjäs, drottning, i mitten av det virtuella schackbrädet, byts alla motståndarpjäser ut till wild-symboler. Detta leder så klart till större vinster. Detta är ett perfekt exempel på hur schack kan påverka alla möjliga spel, även de som saknar strategi.

Sedan finns det lilla brädspelet Tic Tac Chec som strategiskt sätt är nästan densamma som luffarschack, förutom att brädet ser ut som ett litet schackbräde (4×4 rutor) och varje spelare har bara fyra pjäser: en häst, en bonde, ett torn och en löpare. Det gäller att fylla upp en rad  lodrätt, vågrätt eller diagonalt med sina egna pjäser. Efter man har placerat ut alla pjäser får man flytta dem ett steg och har även chansen att putta ut motståndarens pjäs (som han eller hon sedan får placera den på brädet igen). En del säger faktiskt att spelet fungerar som en bra ingång till att lära sig schack.

Tänka framåt och studera

En novis tänker oftast bara ett eller två steg fram: Om jag gör si, kommer han att göra så eller så. En bra schackspelare har studerat schack från alla vinklar, de har lärt sig om olika strukturer och vilka öppningar som finns. De kan tänka upp till 15 drag i förväg om de måste. Men ju mer du kan om schack, desto färre drag behöver du tänka ut i förväg.

En sak som många noviser säkert inte tänker på, är hur viktigt det är att ha en bra bondestruktur. Genom att placera ut dem rätt på brädet, skapar du inte bara ett defensivt mönster som skyddar dina tyngre pjäser: du kan också använda dem för att skapa ett anfallsspel.

Att kontrollera centrum blir mer och mer viktigt, ju längre in i spelet man kommer. Detta är anfallslinjen som båda använder för att komma åt den andres tyngre pjäser och självklart, kungen. De fyra rutorna i mitten är superrutor som gör det möjligt för dina pjäser att nå max antal rutor.

Många spel kräver strategier

Det är inte bara schack som kräver dessa strategier och tänkande. Många andra spel går lättare att spela, och ökar dina vinstchanser, om du planerar dina drag.

Strategitänket återkommer i flera spel som i princip saknar turelement. Ta spelet Imperial, till exempel, ett spel, där imperialismen är i full rullning. Här representerar varje spelare en av sex nationer. Spelet går ut på att investera i sitt eget och de andras länder för att få så mycket kontroll som möjligt, samt får stora utbetalningar när det är dags att investera och skatta. Spelet har inga turelement och man har ett viss mängd med handlingar som man kan utföra under sin tur. Här måste man ha en bra spelstrategi: försöka lista ut hur ens motståndaren planerar att spela, samt vara medveten om flera scenarion som kan uppstå. En schackexpert kan lätt hitta mönstret i spelet och välja det bästa spelsättet för att vinna.

Strategier i vardagen

Det vi lär oss av schack går också att använda i vardagen. Genom att planera sin vardag och förutse vad som kan hända på grund av ett val eller ett annat, förhindrar man att det uppstår plötsliga problem. Knepen för att tänka flera steg i förväg kan också ge dig fördelar i det professionella livet där det gäller att vara steget för konkurrenten, och även dina egna kunder, för att kunde erbjuda saker som de inte ens visste om att de behövde (förrän du började erbjuda det). Egentligen borde lärandet av schack vara obligatoriskt, för det kan hjälpa dig med så mycket annat än att bara vinna ett parti.