Internationella schacktävlingar

Utöver det svenska mästerskapet i schack finns det en rad tävlingar och turneringar att delta i världen över. Allt från världsmästerskapet i schack till Edmontons internationella schackfestival och mästerskapen i Indiska Punjab.

Världsmästerskapet i schack är en av de absolut största och mest prestigefyllda tävlingarna som går att delta i. Redan 1886 hölls det första världsmästerskapet mellan den europeiska mästaren och den amerikanska. Under en tid arrangerades världsmästerskapet av det Internationella schackförbundet, FIDE, men efter 1993 organiseras det av PCA efter att världsmästaren Garry Kasparov lämnade FIDE. Det finns ett avskilt mästerskap avsett för kvinnor, likaså finns det ett världsmästerskap för juniorer och ett för veteraner. Världsmästerskapen hålls på olika platser varje år.

Parallellt med världsmästerskapen finns det en rad stora, internationella tävlingar som Las Vegas internationella schackfestival och den fyra dagar långa schackturneringen på Hawaii. Såväl amatörmässiga schackspelare som mästare åker land och rike för att delta i så många tävlingar som möjligt, dels för prestigen, dels för utmaningen – men framför allt för nöjets skull.