De bästa schackspelarna genom tiderna

Sverige är en stolt schacknation, men det finns en hel värld av skickliga schackspelare därute som konkurrerar bra mot de svenska mästarna. En av dem är den armenisk-ryske stormästaren Garri Kasparov som många anser vara en av världens bästa spelare – om inte en av tidernas bästa.

En ung konkurrent som börjar schacka sig in i historieböckerna är den tjugofemåriga norrmannen Sven Carlsen som passerat Kasparovs rekord och blev världsmästare 2013. Carlsen och Kasparov är båda oerhört skickliga schackspelare som lever och verkar idag. En av deras mästarbröder gick bort för ungefär sjuttio år sedan efter en schackkarriär utan dess like. Emanuel Lasker var världsmästare i schack mellan 1894 och 1921, vilket gör att han räknas som en av de bästa någonsin då han behöll titeln i hela tjugosju år.

Lasker var inte bara schackmästare, utan också en matematiker känd för Lasker-Noethers sats, vilket påvisar att det logiska och matematiska tänket gynnar schackspelande. Lasker var också en av de första schackspelarna som betraktade psykologi som en viktig aspekt när det kom till det praktiska spelet. Han gjorde också en insats för det amerikanska schacklivet genom att hjälpa en åttaårig Samuel Reshevsky på sin USA-turné.

Reshevsky blev senare en centralfigur och nestor i det amerikanska schacklivet. Många tycker att Reshevsky också var nära benämningen ”den bästa schackspelaren genom tiderna”, medan andra tycker att Resevskys konkurrent Bobby Fischer förtjänade den benämningen. Hur som helst så är de båda bland de bästa schackspelarna vi haft genom åren.