Kända svenska schackspelare

En av Sveriges mest kända schackspelare är utan tvekan korsriddaren Antonius Block i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” där han spelar för sitt liv mot Döden. Det finns dock ytterligare – och mer levande – exempel på svenskar som har lyckats schack matta på exceptionell nivå.

Gideon Ståhlberg, den svenske, internationelle stormästaren i schack, levde mellan 1908 och 1967. Han räknas som en av de bästa – om inte den bästa – svenska schackspelarna genom tiderna. Han vann det svenska mästerskapet ett flertal gånger och blev nordisk mästare 1929. Han dog strax innan han spelade sitt första parti i en turnering i sovjetiska Leningrad 1967.

En annan känd svensk spelare är Ulf Andersson. Han utsågs till världens tredje bästa schackspelare 1983 och konkurrerar med Gideon Ståhlberg om titeln som den bästa schackspelaren i Sveriges genom tiderna. Det faktum att han erhåller statlig inkomstgaranti ämnad för konstnärer säger en hel del om hans skicklighet i schack. Han blev svensk mästare 1969 och internationell mästare året därpå.

Idag är Pia Cramling ett bekant namn för många. Hon är född i Stockholm 1963 och anses idag vara världens bästa kvinnliga schackspelare, baserat på en rad internationella titlar och utmärkelser.